Truputis investavimo teorijos

Žinau, kad teorija yra nuobodoka. Bet kartais jos reikia – ypač, jei ji gali padėti priimti tinkamus sprendimus investuojant pinigus. Tik dar kartelį primenu – aš neturiu finansų maklerio licenzijos ir visa apačioje pateikta informacija yra grynai mano asmeninė nuomonė, kuri nebūtinai yra teisinga.

Investavime yra daug daug daug visokių teorijų ir daug daug matematikos. Tad, pagalvojau, kad bus vertingiausia trumpai apibūdinti kelias svarbiausias (tikrai diskutuotina) teorijas ir ką jos reiškia. Tad, pradedame.

  • Efektyvios rinkos teorija (Efficient Market Hypothesis)

Ši teorija teigia, kad į akcijos kainą jau yra įskaičiuota VISA ĮMANOMA informacija apie ją (faktai, gandai, visuomenės nuomonė, Mėnulio fazė etc.) ir kaina esanti rinkoje yra teisinga ir atspindinti realią ir teisingą situaciją. Patikslinu: vietoje “akcijos” įstatykite ką norite – obligacijos, nekilnojamasis turtas, varškės sūrelis ir t.t. ir pan. O jei kaina rinkoje yra “neteisinga”, tai ją rinka greitai “pataisys” ir ji taps “teisinga”.

Geras rinkos pavyzdys yra turgus. Jūs nueinate nusipirkti kilogramo bulvių. Jei visame turguje parduodamos tos pačios bulvės, jos ir kainuos vienodai – tarkim, po eurą. O jei kas nors pradės pardavinėti bulves po 90 centų už kilogramą – atsitiks du dalykai. Arba viso turgaus bulvių kaina pasidarys 90 centų (kas pirks bulves brangiau, jei gali pigiau?), arba tas, žemiau vidutinės kainos pardavinėjantis pardavėjas greitai išsiparduos ir tiesiog išeis iš rinkos – kaina bulvių taip ir liks vienas euras.

Turbūt pavyzdys yra supratamas. Tačiau esminis klausimas – AR rinka yra iš tikro efektyvi? Ir ar visada <įstatyti ką nors> kaina tikrai atspindi visą žinomą informaciją apie akciją/prekę/produktą? Vieni ekonomistai teigia, kad “taip, rinka yra efektyvi”. Kiti – kad “ne, nėra efektyvi”. Tad, šitą palieku nuspręsti skaitytojui 🙂

Modernaus portfelio teorija

Ekonomisto Harry Markowitz 1952 metais pasiūlyta Modernaus portfelio teorija (beje, už tai jis gavo Nobelio premiją) teigia, kad įmanoma surinkti maksimaliai pelningą investicinį portfelį, kartu išlaikant mažesnę riziką. Paprastai tariant, tai reiškia, jog geriau turėti kelias skirtingas rizikingas akcijas, negu vieną, kadangi tikimybė, jog visos rizikingos akcijos “užsilenks” yra gerokai mažesnė, negu kad “užsilenks” viena vienintelė rizikinga akcija. Manote, nesąmonė? Žiūrėti punktą apie gautą Nobelio premiją 🙂

Išvertus į lietuvių kalbą, ši teorija sako, kad yra naudinga kiek galima labiau išskaidyti savo investicijas – į akcijas, obligacijas, investicinius fondus, <čia dar kažką įterpti>, nes taip galima sumažinti bendrą riziką, bet kartu išlaikyti aukštą pelningumą. Dar paprasčiau tariant – “nedėti visų kiaušinių į vieną krepšį” 🙂 Tad, jei laikotės šios teorijos, geriau investuoti į dešimt ar dvidešimt skirtingų įmonių akcijų, negu kad nusipirkti vienos ar dviejų (t.y. diversifikuoti investicinį portfelį). Taip bus ir saugiau, ir, galimai, pelningiau – nes dalis įmonių akcijų gali būti LABAI rizikingos (kartu – ir pelningesnės), negu kitos.

Viskas skamba kaip ir gražiai ir protingai, bet būčiau nesąžiningas, jei nepaminėčiau kitos šio reikalo pusės. Turbūt pats garsiausias investuotojas – Warren Buffett – sako šiek tiek kitaip. Geriau investuoti į kelias įmones, bet pasirinkti tikrai geras. Vien tam, kad pinigai nebūtų išmėtyti po nedaug, bet daugybėje skirtingų įmonių. Jei pataikysite investuoti nors į vieną gerą įmonę – jos vertė “šaus” daug į viršų ir jūs uždirbsite nemažai vien iš vienos įmonės.

Kas teisus? Palieku spręsti Jums. Tik toks pastebėjimas: kaip “pasirinkti tikrai geras” įmones yra ištisas mokslas ir prirašyta krūvos knygų ta pačia tema 🙂 Tad, vieno universalaus atsakymo irgi nėra.

Techninė analizė vs Fundamentali analizė

Šių dviejų terminų esmė yra paprasta. Ar esate matę grafikus, kuriuose vaizduojamos akcijų kainos ir kaip jos juda? Kažkas tokio: https://www.investopedia.com/articles/active-trading/102914/technical-analysis-strategies-beginners.asp (apačioje bus gražus grafikas).

“Techninės analizės” šalininkai analizuoja, kaip akcijos kaina juda per tam tikrą laikotarpį, braižo (pagal įvairius algoritmus) kreives ir pagal jas nusprendžia, kada reikia pirkti/parduoti akcijas. Šiuo atveju remiamasi tiktai grafikais ir ką jie reiškia. Patikėkit, čia yra ištisas mokslas apie tai 🙂

“Fundamentalios analizės” šalininkai mažiau (jei išvis) žiūri į grafikus, bet labiau žiūri į įmonės perspektyvas, Vyriausybių politiką, paklausą/pasiūlą, konkurentus etc. etc. Paprastai šnekant – nagrinėja visą įmonę supančią aplinką ir pagal tai bando suprasti, ar verta investuoti į konkrečią įmonę.

Kuri geresnė, paklausite? Požiūrio klausimas, bet mano nuomone – jei vaikomės trumpalaikės naudos, galima investuoti daug laiko analizuojant grafikus. Tačiau, metų, dviejų ar dešimt perspektyvoje grafikai pasidaro ne tiek svarbūs, kiek svarbi yra aplinka, supanti įmonę – fundamentali analizė, kitaip tariant 🙂

Dollar cost averaging

Teigia tai, kad vietoje to, kad investuotumėte 100 eurų vienu kartu, geriau tą investiciją padalinti į kelias dalis ir investuoti kad ir po nedaug, bet periodiškai. Kodėl?

Esminis dalykas yra tas, kad sunku žinoti “kada” yra tinkamas metas investuoti ir AR dabar jau yra laikas, kai kokio nors vertybinio popieriaus kaina yra mažiausia. To laiko galite ir nesulaukti arba jį tiesiog praleisti. Galiausiai – neturite tiek daug laiko, kad kiekvieną dieną sektumėte vertybinių popierių rinkas, verslo naujienas, bendrą atmosferą (skaityti: siaučiančią pasaulinę pandemiją) ir panašiai. Tad, geriausiai yra viską supaprastinti ir pirkti kokias nors akcijas kad ir po nedaug, bet pastoviai.

To pasekoje turite daug pliusų: kadangi perkate pastoviai, jūs turėtumėte gauti daugiau/mažiau neblogą vidutinę kainą (skaityti: įsigyjate pigiau), kartu nepamirštate investuoti ir vis kaupiate investicijas, ignoruojate visą verslo aplinką supančią situaciją ir gandus (kurie dažnai įtakoja situaciją ir sprendimus).

Puiku, paskaitėme šiek tiek teorijos. Tačiau ką galima su šia teorija (praktiškai) nuveikti? Apie tai – kitoje dalyje 🙂

P.S. Ankstesnė dalis: https://www.ernestas.info/2020/10/15/investavimo-mitai-ir-tikrove/

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *